kop_schilders2.jpg

Op deze pagina vindt u DVD's met een samenstelling van diverse schilders.
There are no translations available.

DVD 4 Schilders AOF-018

Frans Smeets
Gerard van de Weerd
Egi van Doren
Martin Cooper


videoclip videoclip videoclip videoclip

AOF_018 4 schilders Stuksprijs 19,00 EUR Aantal

Frans Smeets, schilder,glazenier,beeldhouwer, dichter.
“Het zijn tekens uit allerlei tijden die ik wat bij elkaar wil brengen. Dat is het onderwerp voor dit schilderij. Een verhaal over vormen in de keramiek en in de volkskunst is gebruikt. Ik vind dat gewoon fascinerende vormen. Wanneer je de kathedraal van Chartres binnenkomt word je er bijna koud van hoe geweldig dat is. Voor mij is het boeiende aan glasramen de uitdaging van de kleur. Veel werken met kleurvlakken en weinig met geschilderde voorstellingen..

Gerard van de Weerd, schilder.
Schilder van stemmingen en van sfeer, meer suggestief dan werkelijk aanwezig, meer vermoedend dan bevestigend. Tastend gaat de schilder met de kwast over het doek, liefst begeleid door stevige muziek, meestal met een model of een menselijk figuur. Een figuratief schilder die probeert de figuratie te doen vergeten, de werkelijkheid op te lossen in kleur en sferische vormen.

Egi van Doren, schilder.
Egi van Doorn heeft iets met menselijke relaties, ten minste hij is er als kunstenaar altijd mee bezig. In volle vrijheid plukt hij uit de vele technieken en benaderingen der kunstgeschiedenis om zijn reacties op de mens weer te geven. De mens met zijn gevoeligheden, zijn spanningen, zijn relaties met elkaar. Hij tekent, schildert, krabt op allerlei wijzen om telkens weer uit te komen op een werk waar we zijn handschrift direct in herkennen.

Martin Cooper, schilder.
Ik schilder dingen die ik heb verzameld en een deel van mijn leven vormen. Het zijn heel gewone voorwerpen die mijn verbeelding aan het werk zetten. Soms componeer ik een schilderij van dingen die een bijzondere betekenis voor mij hebben. Maar ze worden vooral gekozen om esthetische redenen. Als het er niet goed uit zou zien zou ik ze niet schilderen. Je kan een dag gefrustreerd bezig zijn zonder te vinden wat je zoekt, dan verander je wat, en opeens is het er en je wilt het schilderen. Hoe dat werkt weet ik niet maar het geeft een enorme bevrediging.


 

DVD 4 kunstenaars AOF-019

Hilda Snoeijer
Piet Sebens
Andrew Hemingway
Nelly van Nieuwenhuizen


videoclip videoclip videoclip videoclip

The product code (AOF_019) is not found.


Hilda Snoeijers
Hilda Snoeijers vindt haar inspiratie in de natuur, in de bomen en de dieren. Ze bezoekt graag met een aantal collega's speciale beschermde gebieden in Europa en treft daar dan bv een fokkerij aan van stieren en weet dan in haar atelier met een simpel krijtje zo'n machtig lichaam neer te zetten. "....met een stukje houtskool kan ik over de landschappen heen dwarrelen, overal ben je dan in gedachten geweest. Alles wordt door het krijtje aangeraakt. Dit geldt ook voor het tekenen van dieren. Je dwaalt met het houtskool en raakt het dier overal even aan. Het is een intimiteit die ik voel als ik aan het tekenen ben

Piet Sebens
Het werk van Piet Sebens komt moeizaam tot stand. Niet omdat hij niet goed is, maar eigenlijk omdat hij het zo goed wil. Zijn lat voor zichzelf ligt erg hoog zodat hij er met moeite overheen komt en dan vaak nog niet tevreden is. Mindere goden zouden de lat wat lager leggen, maar alleen de suggestie al doet hem huiveren. Elke kunstenaar werkt niet allen met zijn talent maar ook met zijn temperament. Zorgvuldige planning, uitgewogen composities en een afgewogen kleurgebruik. Op zijn werk kan de uitspraak van Gustav Flaubert met een kleine wijziging van toepassing zijn: 'Romans worden niet gemaakt als kinderen, maar als piramides: volgens een zorgvuldig uitgedacht ontwerp worden blokken op elkaar gestapeld.' Sinds hij naast het stilleven, het landschap als onderwerp heeft gekozen, zien we toch een wat lossere en bijna frivolere toets.

Andrew Hemingway

Deze grootmeester in de pastel is geboren in Yorkshire, Engeland waar hij nog nog steeds woont en werkt. Hij bezocht de Barnsley School of Art en studeerde kunst en kunstgeschiedenis in Camberwell. Hij maakte veel studiereizen naar Italie, Noorwegen en Nederland. De oude meesters uit de Lage Landen hebben hem veel geinspireerd. Zijn werk is over de hele wereld verspreid en hij kent vele bewonderaars. Na aanvankelijk vele jaren stillevens te hebben gemaakt is zijn onderwerpskeuze verbreed naar de landschappen, speciaal die van het geboorteland van zijn vrouw, Zwitserland. Hij zegt hier zelf over:" Ik heb uitdagingen nodig om ergens voor te gaan, het moet niet makkelijk zijn. Het komt simpelweg hier op neer: Wat we weten is boeiend maar wat we niet kennen is nog veel boeiender."

Nelly van Nieuwenhuizen
Nog in de oorlog geboren heeft
deze kunstenares al een lange en afwisselende carriere achter de rug. Zij kreeg bekendheid door haar landsc happen waar van we haar hier een zien maken, maar heeft later haar talenten ook gegeven aan ruimtelijk werk zoals sieraden en meubelen. Haar sieraden kwamen zelfs op de show van modeontwerper Aziz Bekkaoui.  In deze serie aquarellen staat de weidsheid van haar Zeeland centraal.


 

DVD 5 Schilders AOF-002

 

Kees Bol Rob Brouwers Toos van Holstein Mark de Klijn Hans van der Kroef
videoclip videoclip videoclip videoclip videoclip

5 Schilders Stuksprijs 19,00 EUR Aantal

Kees Bol 1916 – 2009

Kees Bol was een van die schilders die uitsluitend vanuit de ervaring werkte, weer of geen weer, kou en regen trotserend stond hij buiten te schilderen. Een oude buurt in verval of een plek aan de Maas, alles was schilderbaar. “Ik vind het gevaarlijk om interessanter te schilderen dan je bent. Je bent iemand of je bent het niet. Ga je zoeken naar iets dat een ander niet gemaakt heeft, dan zoek je je hele leven en vergeet je te schilderen!”

 Rob Brouwers Ondanks bezoeken aan vele grootse steden gaat het deze Belgische schilder uit de Voerstreek vooral om de mens. De mens die nog niet is aangetast door onze consumptiemaatschappij, de mens met wie hij nog contact kan krijgen. Dus schildert hij zijn mede muzikanten van de plaatselijke harmonie, een oude vrouw die van stilte houdt, twee mannen aan de praat ze worden allen door zijn penseel liefdevol gevangen.

TOOS VAN HOLSTEIN Het hoofdthema in de schilderijen vanToos van Holstein is het weergeven van menselijke gedaanten in open of overkoepelde monumentale ruimten, die onderdeel zijn van vaag aangeduide architectonische bouwwerken. In haar werk is de symbiose van allerlei culturen duidelijk herkenbaar. Toos van Holstein heeft reizen gemaakt naar landen in Midden-Amerika, het Midden-Oosten en China. Zij heeft verder grote belangstelling voor de Europese middeleeuwen.

Marc de Klijn is vier jaar oud als zijn moeder hem in dekens wikkelt en ergens in Nederland bij niet-joden onderbrengt met de afspraak dat ze hem zo mogelijk na de oorlog zal ophalen en indien dat niet het geval mocht zijn dat het pleeggezin hem dan mag opvoeden als hun eigen zoon. Tijdens de oorlog zitten Marcs ouders zelf ook ondergedoken. Z'n jeugd is een periode van eenzaamheid en verdringing: z'n ouders – allebei musicus – reizen veel, in Nederland en in Europa en proberen hun carrière opnieuw op te bouwen. Over de oorlog wordt er niet gepraat: iedereen wil die tijd zo gauw mogelijk vergeten. Hij studeert in basel aan de kunstakademie en wordt graficus. Later pakt hij de kwast en speelt de piano.
De worsteling met het verleden loopt als een rode draad door De Klijns leven. In 1971 maakt hij een overzichtstentoonstelling van de Shoah voor de Anne Frank Stichting in Amsterdam en ontmoet Otto Frank. Voor het eerste boek over diens dochter Anne levert hij het grafisch ontwerp én de inhoud. Voor zijn research gaat hij naar Londen en ziet er de afschuwelijke foto’s die de bevrijders in de kampen hebben gemaakt. Veel later bezoekt hij Auschwitz waar zijn grootouders zijn vergast. Deze ervaringen leveren hem veel impulsen om te schilderen

Hans van der Kroef Kijken naar een schilderij van hem is als een ontdekkingstocht in een wereld waarin allerlei aardse zaken op een eigenzinnige manier zijn opgesteld. Het is een ogenschijnlijk onbekende en nieuwe wereld totdat je langer kijkt, zoals de schrijver Hofland dat deed, en deze ontdekte: ”steeds meer attributen uit de naaidoos van mijn moeder, die geheimzinnige, half verboden chaos in een kist vol vakjes, die voor mij als kind van vier of vijf een geweldige aantrekkingskracht had.”

 


 

DVD 4 Schilders AOF-003


Karel Buskes Patrick Creyghton Gerard Huysman Rein Pol

videoclip
videoclip
videoclip
videoclip

4 Schilders Stuksprijs 19,00 EUR Aantal

Karel Buskes Het merendeel van zijn schilderijen heeft koeien als onderwerp en zijn monumentaal van opzet. Hij plaatst de koeienlijven groot, veelal vlakvullend in het beeld waardoor de wonderlijke vormen van deze dieren naar voren springt. De koeien van Buskes zijn bijna tastbaar in hun lichamelijke aanwezigheid. Zijn schilderijen laten de ontroering zien die koeien, in hun onhandige logheid, kunnen oproepen. Hun kwetsbaarheid wordt zichtbaar in de schilderijen. Buskes' kleurgebruik is warm en ingetogen en rijk aan nuances.

Creighton Patrick Zijn schilderijen van de Limburgse heuvels, waar hij woont, lijken te liggen tussen realiteit en idealisme; een sneeuwlandschap wordt levensecht neergezet maar mist weggegooid vuil of andere typische menselijke aantastingen.De wereld die Creyghton op het doek schept straalt een verlangen uit naar een wereld van volstrekte volmaaktheid, een wereld die zo had kunnen zijn maar het niet is.

 Gerard Huysman  Zijn schilderijen hebben architektuur of landschappen als onderwerp, waarbij het de schilder eigenlijk vooral gaat om het uitbeelden van het licht. Het licht wat zo veel schakeringen kent van helder tot broeierige warm, het licht van een zomeravond of het grijswitte licht tijdens een regenbui. Zijn realisme is bedrieglijk want tijdens het proces herbouwt hij zonder pardon hele gevels, Hij manipuleert, herschikt de onderdelen en details als was het een stilleven, en strooit met licht en schaduw. Daarin kan hij ver gaan.

Rein Pol ziet er niet direct uit als een barricade bestormer. Maar zijn keuze voor zijn onderwerpen en de wijze waarop hij de werkelijkheid manipuleert laat weer eens zien hoe ontelbaar de mogelijkheden zijn voor het verbeelden van de werkelijkheid.

 


 

DVD Schilder Henk Helmantel AOF-004

 

Stilleven Kerk interieur
videoclip videoclip

Schilder Henk Helmantel Stuksprijs 19,00 EUR Aantal

Henk Helmantel Met liefde voor de traditie gaat de Groninger al jarenlang zijn eigen gang. Hij schildert vooral stillevens en kerkinterieurs. Peren, oude roemers, aardbeien en Chinese grafvondsten vinden allemaal uiteindelijk een plaats op één van zijn schilderijen. In de film “Aan het werk” volgt u de ontwikkeling van zo'n stilleven, vanaf het plukken van de vruchten tot en met de worsteling met een eigenzinnige druif.

Kloosters, kapellen,crypten worden door hem bezocht, ervaren, getekend en op het atelier verbeeld. In de film “In de kerk” horen en zien wij hem aan het werk met een kerkinterieur. Zijn werk is te zien geweest in vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland en jaarlijks in de zomer te bezichtigen in de Weem te Westeremden.Voor de tijden van de expsoitie in de Weem zie www.helmantel.nl


 

DVD 4 Schilders AOF-005

 

Hubert de Boer Mario ter Braak Diederik Kraaijpoel Masha Trebukova
videoclip videoclip videoclip videoclip

4 Schilders Stuksprijs 19,00 EUR Aantal

Hubert de Boer is zijn leven lang gefascineerd door het landschap. Niet alleen in zijn werk als landschaps architect maar ook op het doek is hij al een levenlang bezig op die fascinatie te reageren. Zijn schilderijen zijn de resultante van de worsteling tussen een koele, analytische geest met een rijke en gelaagde penseelvoering.

 Mario ter Braak De fascinatie voor het kijken, de manier waarop we zien, komt bij deze kunstenaar voort uit verwondering. Na het afronden van zijn studie aan de Academie Minerva te Groningen schilderde hij de dingen om zich heen die hem troffen: een hoekje van zijn atelier, het uitzicht uit het raam, een vrouw in een kamer, etc.. Zijn belangstelling ging toen vooral uit naar de ruimtelijke werking in een plat vlak. In die tijd is deze film gemaakt

Diederik Kraaijpoel Als schilder staat hij in de traditie van de Duitse Romantici, maar met een eigen stijl waarbij de verheerlijking der natuur plaats heeft moeten maken voor zijn wat sceptisch vervreemdende benadering.. Als leraar heeft hij talloze bekende Nederlandse schilders onder zijn hoede gehad en als schrijver weet hij zijn publiek zowel in lachen uit te laten barsten of de tanden te laten knarsen.

Masha Trebukova is geboren in Rusland waar zij ook haar opleiding tot kunstenares volgde. Begin negentiger jaren kwam zij naar Amsterdam waar zij sindsdien verblijft.

Het kunstwerk heeft zijn eigen leven. Ik moet met het kunstwerk samen ergens komen en dat kan ik niet afdwingen. Het is heel subtiel en heel persoonlijk. Al die tijd die erin zit, al die lagen eronder, werken ook nog door terwijl deze in feite onzichtbaar zijn geworden door de lagen die erop liggen. In een schilderij dat in één laag geschilderd is, of toevallig zo bedacht was, mis ik ook altijd de diepte. Dus de tijd en de arbeid voel je als je het werk ziet. “ uit interview met Koos de Wilt.

 


 
There are no translations available.

 DVD Schilder Rein Pol AOF-006 

 

De schilder De loop der dingen
Rein Pol
videoclip videoclip videoclip

De loop der dingen
Een kunstfilm over een "groots" schilderij

Gedurende 2009 heeft de schilder Rein Pol gewerkt aan een schilderij waarin zijn jeugd, zijn collega's en zijn toekomst beeldend is verwerkt.
Vier doeken van 2.40 m hoog en totaal 6.00m breed vormen nu een Pollegorie over de loop der dingen in zijn leven en met name over zijn positie binnen het Noordelijk Realisme. Hoe pak je zo'n klus aan? Welke voorbereidingen maak je en wat drijft een mens tot zo'n ongesubsidieerde krachtsinspanning? Op deze vragen geeft deze documentaire een antwoord.
Het schilderij "De loop der dingen" is in 2010 door het museum "De Buitenplaats" aangekocht. Het vormt daar een blijvende herinnering aan het Noordelijk Realisme wat ver van de kunstscene in de grote steden eiegnwijs en vrij haar eigen weg heeft bewandeld.
De tweede film op deze DVD laat een vijftien jaar jongere Pol zien. Tijdens het schilderen vertelt hij wat hem boeit in het maken van portretten, muziekinstrumenten en varkentjes op sterk water.

Rein Pol DVD AOF-006 Stuksprijs 19,50 EUR Aantal


 

DVD Haagse verhalen AOF-007

 

Sierk Schröder
Piet van Boxel Jan Cuppen
Marius van Dokkum
jancuppen mariusvandokkum
videoclip videoclip videoclip videoclip

Sierk Schroder wordt algemeen gezien als een der beste portretschilders van de vorige eeuw in Nederland. Hij praat over zijn ontwikkeling als schilder en zijn benadering van dit boeiende genre. "Handen zijn dikwijls het allermoeilijkste. Een portret kan je het beste beoordelen naar de handen."

Piet van Boxel laat zien wat je als aquarellist met de mens kan doen; spontane en vaak ontroerende beelden van de mens neerzetten, waarbij hij zelf regelmatig als model optreedt. "Wat een lelijke kop! Nou zal je zeggen wat is dat knoeierig geschilderd. Ja! Het is een aftasten....Je komt er nooit."

Fred Klomp bezocht aan de hand van zijn vader vele kunstenaars uit Den Haag. Zo werd de basis gelegd voor zijn verzameling van Haagse schilders. Hij spreekt er hartstochtelijk over. Zonder verzamelaars geen bloeiend kunstleven. "Het was in 1986 dat ik op het atelier kwam van Piet van Boxel en toen had-tie net een zelfportret gemaakt. Ik zei:"Wat een aquarel!" Hij zei:"Dat is onverkoopbaar. Wie wil nou die smoel?" Ik zei:" Het gaat niet om die smoel, het gaat om die aquarel!"

Johan Stahlecker was een Hagenees in hart en nieren. Hij was de zesde generatie verfmaker en bezat een onuitputtelijke kennis van pigmenten, verf en hun geschiedenis en wist er met onnavolgbare Haagse humor over te praten. "Ik weet van de meeste dingen niks, ik weet maar van een ding; verf. Mijn vader zei al: 'Als ze mijn arm opensnijden komt er geen bloed uit maar verf.' Dus dan weet u meteen wat voor een vakidioot u voor de camera heb."

Haagse verhalen Stuksprijs 19,00 EUR Aantal


 

DVD 4 Schilders AOF-008

 

Olav Cleofas van Overbeek
Paul Delmee
Peter Durieux
Harry op de Laak
videoclip videoclip videoclip videoclip

4 Schilders AOF-008 Stuksprijs 19,00 EUR Aantal

Paul Delmee Deze Belgische schilder heeft zich een reputatie verworven van schilderijen die een geheimzinnige sfeer oproepen. We zien een verborgen wereld vol van, ja waar van? Hij gebruikt al jarenlang de tempera techniek om deze vermoedens in verf te vervaardigen.

Olaf Cleofas van Overbeek Rust en concentratie. Dat zijn begrippen die je kan gebruiken voor zowel de schilderijen als hun maker. Hij is geen man die graag op de voorgrond treedt of houdt van veel lawaai maken. Zijn composities zijn uiterst geraffineerd uitgedacht en uitgevoerd en zijn beheersing van de techniek getuigd van een jarenlang volgehouden uitoefening van het ambacht. Schilder van de stilte, zo noemt hij zich; maar dan wel een zeer kleurrijke stilte.

Peter Durieux, Al jarenlang gaat Peter zijn eigen, rustige en kalme gang door het landschap. Zittend op een klein stoeltje krabbelt hij zijn tekeningen met een gemak waar veel collega's jaloers op zijn. Een van zijn grote voorbeelden is de Amerikaanse schilder Andrew Wyeth, die ook niet van veel lawaai hield in zijn schilderijen. Regelmatig is hij in Frankrijk te vinden met een paar collega's en komt dan terug met een map tekeningen waar hij weer een paar maanden mee verder kan. Afgewogen composities, waarbij de subtiele lichtverdeling en de beheerste kleur keuze opvallen.

Harry op de Laak "Mijn schilderijen gaan over appelen en peren, over mooi en slecht weer, over vrouwen. Niet over de problemen die de mensheid bezighouden, niet over oorlogen, over honger in de wereld. Mijn schilderijen gaan over de wereld heel dicht om me heen." Deze omschrijving van Harry op de Laak typeert niet alleen zijn schilderijen maar ook de maker. Hij is een echte Boergondische Limburger, die maar wat blij was toen hij Amsterdam weer kon inruilen voor de streek in het Zuiden van Nederland waar hij in 1925 het licht zag. Zijn schilderijen ogen gemakkelijk, maar zijn het resultaat van een jarenlange oefening in de waarneming van de dingen om hem heen. En vervolgens die dingen met een grote trefzekerheid zodanig op het doek zetten dat het 'eenvoudig' lijkt.
 

DVD 4 Schilders AOF-010

Jan de Hamer
Kenne Gregoire
Libbe Venema
Foke Stribos
videoclip videoclip videoclip videoclip

4 Schilders AOF-010 Stuksprijs 19,00 EUR Aantal

Jan de Hamer Deze Belgische schilder heeft zich een reputatie verworven van schilderijen die een geheimzinnige sfeer oproepen. We zien een verborgen wereld vol van, ja waar van? Hij gebruikt al jarenlang de tempera techniek om deze vermoedens in verf te vervaardigen.

Kenne Gregoire Rust en concentratie. Dat zijn begrippen die je kan gebruiken voor zowel de schilderijen als hun maker. Hij is geen man die graag op de voorgrond treedt of houdt van veel lawaai maken. Zijn composities zijn uiterst geraffineerd uitgedacht en uitgevoerd en zijn beheersing van de techniek getuigd van een jarenlang volgehouden uitoefening van het ambacht. Schilder van de stilte, zo noemt hij zich; maar dan wel een zeer kleurrijke stilte.

Libbe Venema, 1937-1994, Een paar maanden na deze opnames is de schilder Libbe Venema, overleden aan de kanker die hem enige jaren teisterde. Zijn lichaam kon er niet meer tegen maar zijn geestkracht maakte dat hij in het laatste jaar van zijn leven wonderlijk mooie en sprankelende schilderijen heeft gemaakt. Duidelijk geinspireerd door de expressionistische toetsen van De Ploeg, heeft hij een eigen stijl ontwikkeld. In het zicht van het einde werden zijn kleuren helderder zijn composities krachtig en eenvoudiger. In deze film zien we een gedreven man met passie voor de ander, voor zijn vak en voor de verwachting van een nieuw en bijzonder leven.

Harry op de Laak "Mijn schilderijen gaan over appelen en peren, over mooi en slecht weer, over vrouwen. Niet over de problemen die de mensheid bezighouden, niet over oorlogen, over honger in de wereld. Mijn schilderijen gaan over de wereld heel dicht om me heen." Deze omschrijving van Harry op de Laak typeert niet alleen zijn schilderijen maar ook de maker. Hij is een echte Boergondische Limburger, die maar wat blij was toen hij Amsterdam weer kon inruilen voor de streek in het Zuiden van Nederland waar hij in 1925 het licht zag. Zijn schilderijen ogen gemakkelijk, maar zijn het resultaat van een jarenlange oefening in de waarneming van de dingen om hem heen. En vervolgens die dingen met een grote trefzekerheid zodanig op het doek zetten dat het 'eenvoudig' lijkt.
Lees meer...
 
«StartVorige12VolgendeEinde»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL